Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) nedir?


Göz kapağı estetiği ya da blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarına uygulanan, sarkmış deri ve fazla kas dokusunun çıkarılması ve göz çevresi dokularının gerdirilmesine yönelik plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılan cerrahi uygulamalar bütünüdür.
Yaşın ilerlemesi ile birlikte yer çekiminin de etkisiyle doğal olarak ciltte sarkmalar meydana gelmektedir. Bu sürece paralel olarak göz kapaklarında da torbalanma, ciltte bollaşma, renk değişikliği, gevşeme, kırışıklık gibi bulgular ortaya çıkar. Güneş ışınlarına maruz kalma, hava kirliliği, düzensiz uyku, aşırı sigara ve alkol kullanımı gibi etkenler cildin yaşlanma sürecini hızlandırmaktadır.

Göz kapağı yaşlanma belirtileri nelerdir?

Cilt normalde elastik bir yapıya sahiptir. Fakat yaşlandıkça elastikiyeti kademeli olarak azalmaktadır. Yüz cildinde ortaya çıkan elastikiyet kaybı neticesinde fazla deri ilk olarak göz kapaklarında toplanır. Bu nedenle yaşlanmanın ilk belirtileri göz kapaklarında ortaya çıkmaktadır. Göz kapaklarında ortaya çıkan yaşlılığa bağlı değişimler kişide yorgun, donuk ve olduğundan yaşlı bir görünüme sebebiyet verir. Alt ve üst göz kapaklarında görülen yaşlanma belirtilerinden bazıları;
• Göz altlarında torbalanma ve renk değişimi
• Üst göz kapağı düşüklüğü
• Göz kapağı cildinde kırışıklık ve sarkmalar
• Göz kenarlarında kaz ayağı çizgileri
• Yorgun bir yüz ifadesi şeklinde sıralanabilir.
Göz kapaklarında ortaya çıkan deri bollaşması üst göz kapağı düşüklüğüne neden olmaktadır. Bu düşüklük bazen görmeyi engelleyecek derecede fazla olabilmektedir. Bu durumda fonksiyonel olarak da bu durumun tedavi edilmesi şarttır. Bazen kaşlarda ve alındaki düşüklük de göz kapağı düşüklüğüne eşlik eder. Bu durumda estetik olarak daha kötü bir görünüm söz konusudur.
Estetik ya da fonksiyonel nedenlerle blefaroplasti ameliyatı olmak isteyenlerde ihtiyaca göre sadece üst göz kapağı ya da alt göz kapağına göz kapağı estetiği yapılabileceği gibi her ikisi birlikte de uygulanabilir. Blefaroplasti, sıklıkla kaş kaldırma, alın kaldırma ve endoskopik orta yüz ameliyatları ile birlikte uygulanmaktadır.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) kaç yaşında yapılır?

Göz kapağı estetiği daha çok 35 yaş üstü bireyler tarafından yaptırılmaktadır. Çünkü göz kapaklarında yaşlanma belirtileri sıklıkla bu yaşlardan sonra görülmeye başlar. Fakat medikal olarak ihtiyacı olan herkesin her yaşta yaptırması mümkündür. Ameliyat göz kapaklarında devam eden yaşlanmayı durduramaz; fakat 7-8 sene kadar etkisini sürdürür. Ameliyat sonrası kişideki yorgun yüz ifadesi yerini canlı ve dingin bir görünüme bırakır.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) öncesi nelere dikkat edilmeli?

Ameliyat sırasında kanama eğilimini arttırma riski nedeniyle aspirin ve antibiyotik gibi ilaçların işlemden en az 15 gün önce kullanımı bırakılmalıdır. Yara iyileşmesini geciktirdiği için sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımına da aynı şekilde 2-3 hafta önce son verilmelidir. Beklenmeyen etkilere yol açabileceği için bitkisel takviye edici ürünler de bu süreçte alınmamalıdır.

Üst göz kapağı estetiği nasıl yapılır?

Üst göz kapağı estetiği ya da göz kapağı düşüklüğü ameliyatı kısaca bölgedeki fazla deri ve kas dokusunun kesilerek çıkarılması işlemidir. Ameliyat izinin görünmemesi için göz kapağı katlanma çizgisinden kesi yapılır. Alın germe ve kaş kaldırma operasyonlarıyla birlikte uygulandığında daha iyi kozmetik sonuçlar verir.

Alt göz kapağı estetiği nasıl yapılır?

Gençken elmacık kemikleri üzerinde konumlanan yağ yastıkçıkları yaşlanma süreciyle birlikte yer çekiminin de etkisiyle aşağıya doğru yer değiştirir. Bu durum alt göz kapağı altında çökme ve ağız kenarındaki gülme çizgilerinde derinleşme şeklinde yaşlanma belirtilerine neden olur.
Bu yağ yastıkçığına yönelik estetik işlem endoskopik olarak yastıkçıkların yerine asılması şeklinde yapılır. Alt göz kapağına herhangi bir işlem yapılmadan önce bu uygulama yapılır.
Yağ yastıkçıklarının yerine asılması işlemi sonrası alt göz kapağına herhangi bir işlem yapılması gerekmeyebilir. Alt göz kapağı yeniden değerlendirilerek torbalanma ve sarkma var mı bakılır. Bu bulgular halen ortadan kalkmamışsa alt göz kapağı ameliyatına geçilir. Ameliyat kesisi kirpiklerin hemen altından yapılır. Cilt kaldırılır ve burada bulunan yağ paketçikleri göz altı çukuruna yayılır, fazla deri ve kas kesilerek çıkarılıp işlem tamamlanır. Ameliyat sonrası göz altı çöküklüğü devam ediyorsa iyileşmeden sonra göz altı yağ enjeksiyonu gerekebilir.

Ameliyat sonrası?

Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer. Göz etrafında şişlik ve morarma olabilir. Gözlerde kuruluk, yanma hissi, görme bulanıklığı ortaya çıkabilir. Gözyaşı artabilir, gözler ışıktan bir süre rahatsız olabilir.Hasta ilk günlerde gözünü tam olarak kapatamayabilir. Bunlar ilk hafta içinde kendiliğinden geçen beklenen olaylardır. Dikişler 3-5 gün sonra alınır.

Normal hayata dönüş?

Ameliyat iyi sonuç verir. Nadiren revizyon (yeniden cerrahi girişim) gerekli olabilir. Kişi 3 gün sonra işine dönebilir. Kullanıyorsa 1 hafta sonra kontakt lenslerini takabilir. Gözkapaklarının yeni şekli, yerçekimi nedeniyle etkileneceğinden kişinin bünyesine göre bazen birkaç yıl bazen de ömür boyu dayanır.

Not

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
TurkishEnglishArabicGermanDutchFrenchSwedish